Dé sportkanjers van gemeente Wijchen zijn….

28 jan, 2018

Dat de gemeente Wijchen talentvolle sporters binnen haar grenzen heeft wonen en sporten, is gisteravond wel weer gebleken in een vol Mozaïek. Tijdens het sportgala op zaterdagavond 27 januari zijn dé sportkanjers van gemeente Wijchen bekend gemaakt. Ilse Arts en Bas Vijlbrief werden uitgeroepen tot sportvrouw en sportman en Bob Teunissen, ijshockeyer, heeft een eervolle plek gekregen bij de Wall of Fame. Nieuw dit jaar was de publieksprijs, waarvoor tot op de avond voor de verkiezingen gestemd kon worden via de website. Febe van Zwambagt, paardrijdster, kwam met een grote meerderheid als publiekslieveling uit de bus.

Na drie jaar mocht de vakjury, onder voorzitterschap van oud-burgemeester Sjef Franssen, zich weer buigen over de vijftien genomineerde sporters uit de gemeente Wijchen. De winnaars zijn:

Winnaar sporttalent meisjes: Kayleigh van den Brink
Kayleigh is een fanatiek beoefenaarster van het kickboksen. Kayleigh is lid van en traint bij Hoes Gym in Wijchen. Zij is pas 15 jaar oud, maar heeft al veel successen op haar naam staan. In 2016 en 2017 behaalde Kayleigh vijf Nederlandse en Europese titels in de categorie tot 47 kg. Afgelopen september is zij tweede geworden bij het Nederlands kampioenschap in de categorie tot 50 kg.
De beide andere genomineerden waren Sarah van Aalen – Volleybal en Ninthe van den Berg – Danssport.

Winnaar sporttalent jongens: Jeremy Knuiman
Jeremy, pas 15 jaar oud, heeft de motorsport met de paplepel ingegoten gekregen. Zowel papa als opa zijn hem voorgegaan als coryfeeën in de motorsport. Samen met zijn broertje maakt Jeremy deel uit van het MX Rookie team. Met dit team reist Jeremy bijna wekelijks door Europa om deel te nemen aan wedstrijden.
De beide andere genomineerden waren Leon Derksen – Kickboksen en Liyam Vos – Schaatsen.

Winnaar sportteam: Trivos dames 1
Het damesvolleybalteam van Trivos 1 is een zeer hechte groep. De prestaties van dit team mogen er zijn. Promotie in 2015 van de derde divisie nationaal naar de tweede divisie is voor Wijchen geweldig. Het is alweer 17 jaar geleden dat Trivos op dit hoge niveau heeft geacteerd. Als klap op de vuurpijl werd in dat jaar ook nog eens de nationale beker (t/m derde divisie) veroverd.
De beide andere genomineerde sportteams waren Smashing gemengd – Badminton en
Sc Woezik 1 heren – Voetbal

Winnaar sportvrouw: Ilse Arts
Ilse begon haar sportcarrière in het voetbal, na een motorongeluk in 2010 is Ilse in een rolstoel beland. Sportief als ze is, liet ze zich niet uit het veld slaan en ging ze over op rolstoelbasketbal. En niet zonder succes. Inmiddels heeft zij met het Oranjeteam op de Paralympics van 2016 in Rio een bronzen medaille behaald. De droom van elke sporter, het winnen van een olympische medaille, is daarmee voor Ilse uitgekomen.
Anne van Vlijmen – Basketbal en Febe van Zwambagt – Paardensport waren de beide andere genomineerden bij de categorie sportvrouw.

Winnaar sportman: Bas Vijlbrief
Bas is een vinzwemmer en heeft zich in 2016 weten te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen in Griekenland. Hij is daar voor Nederland uitgekomen op het onderdeel Bifins (zwemmen met twee flippers). In 2017 zwom Bas voor Nederland op de
Europese kampioenschappen in Polen. Bas is houder van twee Nederlandse records op het onderdeel monovin (50 en 100 m) en drie Nederlandse records op het onderdeel bifins (50, 100 en 200 m).
De concurrenten van Bas waren Frank Mulders – Motorsport en Ricardo Phoelich – Motorsport

Publieksprijs
Nieuw dit jaar was de publieksprijs, waarvoor tot op de avond voor de verkiezingen gestemd kon worden via de website. Febe van Zwambagt, Nederlands kampioen dressuur in de hoogste klasse, won deze eervolle prijs met grote overmacht. In totaal bracht het publiek 4.069 stemmen uit. Febe wist daarvan 1.478 stemmen te bemachtingen. Uit handen van wethouder Titus Burgers ontving Febe een mooie gedenktrofee.

Wall of Fame
Ook tijdens deze editie heeft de jury een 11e sporticoon aan de Wall of Fame kunnen toevoegen: IJshockeyer Bob Teunissen. Bob is inmiddels met ‘sportpensioen’, maar heeft een schitterende sportcarrière van bijna 20 jaar achter de rug als aanvoerder van het Nederlands ijshockeyteam en bij diverse topclubs in Nederland. Wethouder van Sport, Paul Loermans, heeft de poster uitgereikt waarop Bob is vereeuwigd als 11e icoon van de Wall of Fame in Wijchen.

Organisatie
Stichting Sportevenementen organiseert al lange tijd – één keer in de drie jaar – de Sportverkiezingen Wijchen. De Wijchense sportprijzen zijn een erkenning voor de sporters die een prestatie van formaat hebben neergezet. Tevens een stimulans voor jongeren om te gaan sporten. En niet te vergeten, voor de Wijchense verenigingen een mooi PR- en profileringsmoment.

De Sportverkiezingen Wijchen maken onderdeel uit van de Stichting Sportevenementen Wijchen. Naast de Sportverkiezingen Wijchen is de stichting ook verantwoordelijk voor de organisatie van de de driejaarlijkse schoolsport Olympiade voor de basisscholen uit de gemeente Wijchen.